Thyro Comp Synergos är ett kosttillskott som bygger på bredspektrum- och synergiprincipen. Den innehåller en rad vitaminer och mineraler inklusive jod som bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.
Thyro Comp, 120
Innehåll per dagsdos (4 tabletter)
Jod – 600 mcg Tyrosin – 600 mg Järn – 20 mg
Niacin – 600 mg Selen – 100 mcg Vitamin A – 2000 mcg
Vitamin B6 – 20 mg Folsyra – 400 mcg Riboflavin – 40 mg
Därför innehåller ThyroComp följande näringsämnen
- Tyrosin och jod är de grundläggande byggstenarna i sköldkörtelhormonerna T4 och T3. En dagsdos ger 600 mcg jod (RDI: 150 mcg) och 600 mg tyrosin (TDI: 500-1000 mg).
- Järn. Thyroxinperoxias (TPO) är ett enzym som ansvarar för produktion av T4 och T3 i sköldkörtelcellen. Den använder järn som kofaktor. En dagsdos ger 20 mg (TDI: 10 mg).
- Niacin bildar koenzymet NADPH-NADP, vilket förbrukas i stor omfattning vid syntes av T4 och T3. Används vid syntes av TPO. Brist kan ge upphov till nedsatt sköldkörtelfunktion. En dagdos ger 600 mg (DRI: 15 mg).
- Selen. Jodtyronin dejodinas är en familj av dejodinas enzymer och är viktiga i aktivering av sköldkörtelhormoner. Jodtyronindejodinas typ I bildas i levern och står för omkring 80% av dejoderingen av T4. Den använder selen som kofaktor, vilken den måste ha för att fungera tillfredsställande.
- Vitamin A krävs för aktiveringen av RAR-receptorn som sitter nära knuten till T3-receptorn i cellkärnan. Brist kan ge upphov till hypotyreos typ 2.
- Riboflavin. Iodotyrosine deiodinase är ett enzym som i sköldkörtelns follikelceller är involverad i återvinningsprocessen av jod i samband med syntesen av T4. Avsaknad av detta kan ge upphov till underfunktion i sköldkörteln. Den har en flavongrupp (riboflavin) som cofaktor.
- Folsyra krävs för metaboliseringen av tyrosin. En brist kan ge upphov till nedsatt sköldkörtel-funktion.
Bra att veta vid näringsmedicinsk behandling av hypotyreos
En viktig faktor vid behandling av hypotyreos (typ 1) är medvetenheten om tidsfaktorns betydelse. Det tar cirka fem månader (150 dagar) för kroppen att byta ut samtliga sköldkörtelceller. Detta innebär följande: Låt oss anta att 20% av sköldkörtelns celler är skadade/icke-funktionella och kan därmed inte tillverka sköldkörtelhormon (T4 80% och T3 20%). Den mättekniska konsekvensen blir förhöjd TSH (på grund av nedsatt svar) och lågt T4.
Med en näringsmedicinsk behandling tar det 150 dagar att eliminera alla dåliga sköldkörtelceller.
Detta innebär att 20% av de dåliga sköldkörtelcellerna är borta efter 30 dagars behandlingsinsats.
Detta medför också att mätvärden och symtom har förbättrats med motsvarande värde (20%) på 30 dagar. Det bör tilläggas att individer som har ätit olika typer av sköldkörtelmedel i mer än 7 år, har väsentligen svårare att på ett naturligt sätt återställa funktion. Efter 7 år har samtliga celler i kroppen anpassat sig till en syntetisk kompensering av hypotyreosfunktion.